- μουσίδες
- Οικογένεια μονοκοτυλήδονων φυτών, που φύονται στα υγρά και θερμά κλίματα των τροπικών περιοχών. Γενικά περιλαμβάνει πολυετείς, ογκώδεις, ριζωματώδεις πόες, με μορφή δέντρου· τα φύλλα είναι πολύ μεγάλα, με έλασμα που σχίζεται από τις δυο πλευρές της χοντρής μεσαίας ράχης· οι ταξιανθίες, βοτρυόμορφοι στάχυες, είναι κομψές, εντυπωσιακές και σχηματίζονται από άνθη με περιάνθιο, που έχει μορφή στεφάνης.
Χαρακτηριστικότερο είναι το γένος μούσα, που περιλαμβάνει χρήσιμα φυτά, όπως τη μ. τη νάνο, μ. των σοφών, μ. την παραδεισιακή, όλα γνωστά ως μπανανιές, των οποίων οι επιμήκεις καρποί (οι μπανάνες) έχουν γλυκιά και αρωματική σάρκα. Η μ. η κλωστική δίνει τις, γνωστές ως «κανάβι της Μανίλας», κλωστικές ίνες· η μ. η αβησσυνιακή (ή ανσέτε), φυτό ιθαγενές της Αβησσυνίας, είναι η πιο ανθεκτική από όλες τις μπανανιές και με ανάπτυξη αρκετά γρήγορη· στα εύκρατα κλίματα (είδος της λεκάνης της Μεσογείου) καλλιεργείται πιο συχνά ως καλλωπιστικό φυτό του κήπου.
Τέλος από τους μ. πρέπει να αναφερθούν, «το δέντρο των ταξιδιωτών» (ραβενάλα της Μαδαγασκάρης), και η στρελίτσια της βασιλίσσης, του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. Το πρώτο είδος είναι φοινικόμορφο και οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι οι επιμήκεις και χοντροί μίσχοι των φύλλων, όταν σπάζουν αφήνουν να βγει δροσιστικός υδαρής χυμός· το δεύτερο καλλιεργείται για τα παράξενα άνθη του (λέγονται «πτηνά του παραδείσου»), που είναι πιεσμένα από τα πλάγια, ώστε σχηματίζουν ένα πορτοκαλόχρωμο-βαθυγάλαζο λοφίο.
Χαρακτηριστικό των φυτών της οικογένειας των μουσιδών είναι οι εντυπωσιακές και κομψές ταξιανθίες· στη φωτογραφία, το είδος στρελίτσια της βασίλισσας.
Dictionary of Greek. 2013.